Adına şirket kurup borçlandırdılar

2004 yılında Malatya'dan Aydın'a çalışmak için giden Fikret Kırgız isimli bir vatandaş, dolandırıcıların ağına düştü. 2004 yılında iş başvurusu için gittiği firmaya kimlik fotokopisi bırakan ve sonra bu kimlik fotokopisiyle adına şirket kurulan Fikret Kırgız, yıllar sonra kendisine gelen 58 bin 700 lira borç ihbarnamesi ile şok oldu.

Adına şirket kurup borçlandırdılar

2004 yılında iş başvurusu için gittiği firmaya kimlik fotokopisi bırakan ve sonra bu kimlik fotokopisiyle adına şirket kurulan Fikret Kırgız, yıllar sonra kendisine gelen borç ihbarnamesi ile şok oldu. Kırgız, alın teriyle aldığı aracının ise hacizli olduğu gerekçesiyle otoparka çekildiği iddia etti.

Suç duyurusunda bulundum

Konu ile alakalı savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Kırkız, hiçbir sonuç alamadığını ifade ederek, "2015 yılında adıma zarf geldi. Zarfı açtım baktım, adıma açılmış bir şirket var. Şirketin müdürü olarak görünüyorum. Ben 2011-2014 yıllarında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde temizlik personeli olarak görev yapıyordum o esnada. 2015 yılında adıma gelen evrakla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulundum.  Sonrasında yaşanan gelişmelerde ise, Mart 2019 tarihinde adıma gelen 58 bin 700 lira borç olduğunu öğrendim. Bu borç kâğıdı elime geçer geçmez Malatya’da Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundum. Haberim olmadan kimlik adıma açmış bir şirket var. Fotokopimdeki fotoğraf değiştirilerek adıma şirket açıldığını ve beni de şirket müdürü yaptıklarını öğrendiğimi belirterek, bunun üzerine Benim hiçbir alakam olmadığına dair suç duyurusunda bulundum. Henüz davanın seyrinden haberim yok. Ancak önceki gün Atatürk Caddesinde park halindeki kendime ait aracım trafik tarafından, hak mahrumiyeti olduğu gerekçesiyle aracıma haciz konulduğunu öğrendim. Arabama emniyet birimleri tarafından el konuldu ve otoparka çekildi. 2015 yılında suç duyurusunda bulunmama rağmen halen bu durum devam ediyor. Benim kimlik fotokopim kullanılmış ama benim bilgim yoktur" dedi.

Mağdur durumdayım

Adına daha ne kadar borç çıkacağını da bilmediğini vurgulayan Kıbrıs, "Şu anda çok mağduruz. Böyle bir haber alınca yıkıldık. Çünkü elimizden yapacak bir iş gelmiyor. Durumumuz çok kötü ailece yıkıldık.  Bu arabayı almak için yıllarca ailemle birlikte kayısı işlerinde çalıştık. Bu aracı alabilmek için aylarca depolarda, çadırlarda kaldık. Şuan aracımızda alındı. Hem de hacizde olan borçların ödenmesi için kararlar var. Sigortam yok, sosyal güvencem yok, hiçbir gelirim yoktur"  diye konuştu.

Fotokopi ile şirket kurmak bu kadar basit mi?

Vatandaşlara kendi yaşadığı duruma düşmemeleri için uyarılarda bulunan Kıbrıs, "Vatandaşlara çağrım bilmedikleri yerlere kimliklerini bırakmasınlar. Bu fotokopi ile yapılan bir iş. En azından kendi üzerlerinde herhangi bir haciz herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını, zaman zaman kimliklerdeki bilgiler ile ilgili yerlerden kontrol etsinler.  Fotokopi ile bu iş nasıl yapılıyor. Koskoca bir şirket nasıl kullanılıyor. Bu kadar basit mi fotokopi ile iş yapmak. Aydın Didim'deki Ticaret Odası hakkında da suç duyurusunda bulunuyorum" ifadesini kullandı. 
Aydın Didim