Adaletsiz bir sistem

Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, sağlık çalışanlarının öncelikli sorunlarının başında döner sermaye adaletsizliğinin geldiğini belirterek, yaklaşan toplu sözleşme görüşmelerindeki öncelikli ele alınacak konulardan birinin döner sermaye sistemi olduğunu söyledi.

Adaletsiz bir sistem

Sendika binasında, döner sermayeye yönelik sorun ve sıkıntılarını gündeme taşıyan Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, döner sermaye sisteminin acilen düzeltilmesi gerektiği Döner sermayeden dolayı hak kayıplarını yaşandığını kaydetti. Döner sermaye ile ilgili taleplerini her seferinde dile getirdiklerini ifade eden Bingöl, “Döner sermaye başlı başına adaletsiz bir sistem. Bu adaletsiz sistemi de düzeltebilmek içinde özellikle, bakanlığın yeniden oturup bunu değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Kurumlar içerisinde yanlış, eksik formlar doldurarak ve yapılan hizmetler varsa bununla ilgili eksik bordrolar girilerek, döner sermaye kaybına neden olmaktadır. Bu kaybın olmasından dolayı, çalışanlar bu döner sermaye sisteminden yararlanamadığını görüyoruz, buna şahit oluyoruz. Döner sermaye adaletsizlik sistemi sadece ve sadece çalışanları sabit ücret alıyorlar. Sabitin dışarısında herhangi bir ücret alınmadığı için, ondan dolayı bazı polikliniklerde özellikle randevu sisteminin oluşmasının en büyük sebeplerden bir tanesi bu döner sisteminin adaletsizliğinden dolayı hekimlerin çok fazla hasta randevusuna bakmadığı, çok fazla bakıldığı zaman ekstradan herhangi bir karşılığı olmadığı için hastalara bakılmıyor. Doluluk oranları şuanda yüzde 40-50'lerde geçiyor. Hekimde çok fazla hasta yatırmıyor. Özellikle mümkün olduğu kadar sadece poliklinik hizmetini sunuyor. Yatışa gelindiği zaman çok fazla acili yet gerektirmediği takdirde yatışlar yapılmıyor. Buda tabi döner sermayeden kaynaklanan sebepler. Bunun düzeltilmesi için idareciler, sıkıntıları, problemlerin nereden kaynaklandığını tespit edip, bunun üzerine gitmeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yönetmelik gözden geçirilmeli

Döner sermayeden dolayı hak kayıplarını yaşandığının altını çizen Bingöl, “Devlet hastanesinin olmayışından dolayı hem vatandaşın erişiminde sıkıntı yaşanıyor, hem de döner sermayede sıkıntı yaşanıyor. Burada bizim, özellikli birimlerde çalışanlarımız ve hekimleri ile birlikte alınacak olan döner sermayenin karşılığını alabilecek konumda Eğitim Araştırma ve Araştırma hastanelerinin döner sermaye yönetmenliğinin gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Döner Sermayedeki adaleti sağlayabilmek için yapmış olduğumuz hizmetin karşılığını alması gerekiyor. Hizmetin karşılığı yoksa,  döner sermayede hekimde otomatikman hekimde bu işe bakmıyor. Vatandaşta o ortamda rahat bir sunumu alamıyor. Tabi bu işi özveriyle, fedakarlıkla bu sorunları çözmeye çalışıyorlar ama maalesef belirli bir noktaya kadar buda. Taşıma suyu ile değirmen dönmüyor. Yapılması gereken burada toplu sözleşmeler ve döner sermayenin tamamen ortadan kaldırılması veya tamamen adil bir şekilde tüm katılımcıların sivil toplum örgütleri ile birlikte idarecilerin, bakanlığın katılımı ile yeniden değerlendirilip aksaklıkların ve eksikliklerin nereden kaynaklandığını çözerek bu işin yapıldığı takdirde bu adaletsiz sistemin ortadan kalkacağını düşünüyorum” açıklamalarına yer verdi.