Adalet hukuk ve demokrasi için yola çıktık

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Gezer, DEVA Partisinin, ülkenin tekrar adalete, hukuka ve demokrasiye döndürülmesi adına yola çıktıklarını belirterek, ulusalda, yerelde çok farklı siyaset kültürü oluşturma, siyasetin kurumsallaşması, sınırlı ve sorumlu bir siyasetin yerleşmesi için çalışacaklarını söyledi. Gezer, '4-5 yılda sahaya çıkan bir parti değil, 5 yıl sürekli sahada olan, sürekli şehrin sorunlarıyla ilgilenen, sorunlara çözüm üreten sadece sorunları teoride değil, uygulayan bir parti olacağız' dedi.

Adalet hukuk ve demokrasi için yola çıktık

Demokrasi ve Atılım Partisi'nin (DEVA) Malatya teşkilatlanmasından sorumlu İl Kurucu Heyeti, gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla basınla tanışarak, takip edecekleri yol haritasını açıkladı. Kentteki özel bir restoranda düzenlenen toplantıya, DEVA Partisi Kurucularından Prof. Dr. İbrahim Gezer, Malatya Kurucu İl Başkanı Onur Güneş İl Kurucu Heyet Üyeleri; Elçin Haliloğlu, Sinan Akıncı, Ceylan Özbek, Yasin Kalkan ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

81 il ve 922 ilçede teşkilatlanma yapıldı

Bölge aday tespit ve öneri komisyonu adına konuşan DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Gezer, ülkemizin tekrar adalete, hukuka ve demokrasiye döndürülmesi adına yola çıkan Deva Partisi’nin 9 Mart 2020’de kurulduğunu, 11 Mart’ta da kamuoyuna ilan edildiğini ve o tarihten itibaren yoğun bir teşkilatlanma süreci yaşandığını, genel merkez organlarının oluşmasının hemen ardından 18 komisyonun ülkemizin 81 il ve 922 ilçesinde teşkilatlanma çalışmalarını organize ettiklerini belirtti.  Ülke genelinde 40’ı aşkın ilin il kurucu heyetinin belirlendiğini, Malatya İl Kurucu Heyetinin ise 9 Temmuz 2020’de genel merkez tarafından yapılan görevlendirmeyle netleştiğini ifade eden Gezer, "Son 3 ayda ülke genelinde 100 bini, Malatya’da ise 1000’i aşkın insanımızın WEB üzerinden il ve ilçe teşkilatlarında görev almak üzere başvuruda bulunduğunu, önümüzdeki günlerde kurucu heyetin bütün bu arkadaşlarımızla bire bir görüşerek değerlendirmelerde bulunacaklar.  Beş kişiden oluşan bölge komisyonu olarak, sorumlu olduğumuz 8 ilin her birinden genel merkeze ortalama 10’ar isim önerdik. Malatya’da ise bu kapsamda 4 kadın 7 erkek olmak üzere toplam 11 isim iletildi. Bu isimler arasında yapılan değerlendirmelerden sonra 5 arkadaşımız Malatya İl Kurucu Heyeti olarak görevlendirildi" diye konuştu.

Sorunlara çözüm üreteceğiz

Gezer, DEVA Partisi olarak ulusalda da, yerelde de çok farklı siyaset kültürü oluşturmayı hedeflediklerine vurgu yaparak, "Siyasetin kurumsallaşması, sınırlı ve sorumlu bir siyasetin yerleşmesi, oturtulması ve en önemlisi ortak bir gelecek inşası konusunda yerelde de çok farklı bir şeyle karşılaşacağını söyleyebilirim. 4-5 yılda sahaya çıkan bir parti değil, 5 yıl sürekli sahada olan, sürekli şehrin sorunlarınla ilgilenen, sorunlara çözüm üreten sadece sorunları teoride değil, uygulamaya da koyan bir parti olacağız. Bunun olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ülkemizin temel sorunlarından birisi, partiler süreç içerisinde ya bir cemaate, yâda şirkete dönüşüyorlar. Gelen genel başkan, onlarca yıl neredeyse başta kalıyor. Bu ise süreç içerisinde artık bir takım şeylerin eleştirilemez olduğunu gösteriyor. Buda adeta partinin sahibine, diğerleri de çalışanlara dönüşüyor" dedi. 

DEVA bütün insanlara eşit mesafede duran bir parti

Malatya İl Yönetiminin, çoğunluğunun siyasette yeni olduğunu dile getiren Gezer, "AK Parti ile bağ anlamında şunu söylemek isterim. DEVA Türkiye'de ilk kez en demokratik tüzele sahip olarak ortaya çıkan bir parti. Kadın ve gençlik kontenjanına uygulayan, engelli kontenjanını ise, ilk  kez bağlı olmaktan çıkarıp zorunlu hale getiren ve en önemlisi ana akım siyaset yapan, bütün insanlara eşit mesafede duran bir parti. Biliyorsunuz Türkiye'de birçok parti bu düşünceyle ortaya çıksa bile kısa bir süre sonra ideolojik partilere dönüşüyor. İdeolojik yaklaşımların ülkeye çok büyük katkısı olmuyor. Sürekli insanlarının bir kısmını gözetiyor, bir kısmını ihmal ediyor. Sürekli kutuplaşma ve ötekileştirmelerin kaynağı haline geliyor.  Ve ülke bunlardan çok yoruluyor. Bunun garantisiyle şu sorulabilir; AK Parti 2002 yılında iddialarla çıkmıştı. Niye bu noktaya geldi. Bunun garantisi şu; Toplumsal duyarlılık. Toplumun uyanık olması, gidişata bakması, yanlışa yanlış demesi gerekiyor. Topluma düşen boyutu bu. Partiye düşen boyutu ise, bir yanlışa hep beraber karar verecekseniz bunu değiştireceksiniz.  Bunun engellemenin garantisi DEVA Partisi olduğunu düşünüyorum.  Bir yapılanma çoğulculuk olmalı, bunun siyasi parti olması da şart değil.  Çoğulcuysa, sağcısı, solcusu, alevisi, sünnisi, Türkü, kürdü farklı düşünceli insanlar bir arada ise, o yapının çürümesi, çözülmesi çok zordur" ifadesini kullandı. 

Hedeflenen üye sayısı 4 bin 172 üye

Kurucu heyetin, basınla tanıştırılmasından açıklamalarda bulunan Kurucu İl Başkanı Onur Güneş ise, Deva Partisi İl Başkanlığı ile Battalgazi ve Yeşilyurt İlçe Başkanlıklarının hizmet binalarının belirlendiğini aktararak, 15 gün kadar sürecek tadilat çalışmasından sonra merkez bina açılışlarının gerçekleştirileceğini kaydetti. Güneş, amaçlarının bir ay içinde merkez ve 13 ilçede teşkilatlanmalarını tamamlayarak Ağustos ayı sonunda il ve ilçe kongrelerini yapmak hedeflediklerini söyledi. DEVA Partisi Malatya İl Yönetimi hakkında bilgiler paylaşan Güneş, "30 asıl 15 yedek, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe yönetimlerinin 20 asıl 10 yedek, diğer ilçelerimizin ise 10 asıl 5 yedek üyeden oluşacağını, il disiplin kurulunun 5 asıl 3 yedek ve il uzlaşmazlık çözüm kurulunun 5 asıl 3 yedek üyeleriyle birlikte toplamda partinin tüm yetkili organlarında 193 asıl, 90 yedek üyenin görev alacak ve kaydedilecek toplam üye sayısının ise, ilimizdeki 2 bin 86 olan seçim sandığı sayısının iki katı, yani 4 bin 172 olacak" şeklinde konuştu.  Toplantının sonunda söz alan kurucu heyet üyelerinden Elçin Haliloğlu, adaletin, özgürlüğün, çoğulculuğun ve katılımcılığın esas olduğu bir ülke hayali kuran herkesi DEVA Partisine katılmaya, il ve ilçe teşkilatlarında görev almaya ve birlikte siyaset yapmaya davet etti.