Acillere acil çözüm

Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi ile Kadın Çocuk Doğum Hastanesi'nde acildeki yoğunluklarla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, hastanedeki yoğunluğun sadece gribal enfeksiyonla ilgili olmadığını belirterek, 'Normalde çocuk hastanemize ortalama günde 800-900 başvuru olurken, bugünlerde 2 bin-2 bin 500'lere kadar çıktı. Erişkin acile de 4 bin civarı hasta geliyor. MAEH'e günlük ortalama 6 bin 6 bin 500 kişi başvuruyor. Bu bizi de vatandaşı da sıkıntıya sokuyor' dedi.

Acillere acil çözüm

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli,  gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bentli, son 15 günde acillerde bir yoğunluğun yaşandığını, yoğunluğun şehir içinde ikinci basamak başka hastanenin olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Ağır grip vakası yaşanmadı

Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi ile Kadın Çocuk Doğum Hastanesi'nde acildeki yoğunluklarla ilgili konuşan bentli, “Kadın Çocuk Doğum Hastanesi 28 Ekim tarihinde yeni binasına taşındı. Daha büyük bir binaya belki 4-5 kat daha fazla müşahede yatağıyla. Poliklinik alanları, daha büyük bir şekilde planı çizilmiş ve şuan bize yetecek kadar uygun iken, ilk başlarlarda bir sıkıntı yaşamadık ama son 15 günde sadece bizde değil tüm Türkiye'de bu dönemlerde yaşanan bir grip salgını mevcut. Çok ekstra bir durum görülmüyor. Hatta bakılan virüste domuz gribi olmayan mevsimsel grip, dediğimiz bir salgın yaşıyoruz. Salgın da diyebiliriz, gerçekten grip virüsü evdeki bir bireyin yakın temasta olması halinde hastalığa yakalandığını biliyoruz. Allaha Şükür ülkemizde ve ilimizde herhangi bir ağır grip vakası yaşanmadı. Biz geçen hafta itibariyle, bazı önlemler almaya başladık. Normalde çocuk hastanemize ortalama günde 800-900 başvuru olurken, bugünlerde 2 bin-2 bin 500'lere kadar çıktık. Bu bizi de vatandaşı da sıkıntıya sokuyor. Vatandaşın uzun süre beklemesine neden oluyor.  Sıkıntı yaşamıyor ama ilçelerden 10 tane hekim çektik" şeklinde konuştu. 

MAEH'e günlük 6 bin 500 kişi başvuruyor

Vatandaşlarımıza özellikle şunu belirtmek istiyorum diyen Bentli, “Grip tabi ki ağır geçiyor. Ağır geçtiği zaman, çocuklar için söylüyorum; aileler biraz endişeleniyorlar.  İkinci ve üçüncü basamaklara götürüyorlar. Özellikle üçüncü basamak olan Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi yoğunluğu birazda şehir içinde ikinci basamak başka hastanemiz olmaması nedeniyle. Battalgazi Devlet Hastanesi bittiğinde bu sorunu aşacağız.  Bizim şuan da bu sorunu bir şekilde aşmamız lazım. Öncelikle vatandaşlarımızdan ricamız düşmeyen, dirençli bir ateş varsa, hastanelerimize başvursunlar ama bizim bir çok ASM'miz, hem Battalgazi hem de Yeşilyurt bölgesinde akşam 6:30 bir kısmı 7'ye kadar aile hekimleriyle birlikte hizmet veriliyor. İlk grip sendromları yaşandığı zaman hemen hastaneye başvurmak yerine bence aile hekimlerine başvurup, burada ilk tedaviler alındıktan sonra, o tedaviye rağmen dirençli bir ateş olursa, tabi ki hastalarımızın hastaneye başvurmalarını öneriyoruz. Griple ilgili sadece grip değil hasta sayımız çocuk acile 2 bin-2 bin 500'lere kadar çıktı. Erişkin acile de 4 bin civarı günlük MAEH'e günlük 6 bin 6 bin 500 kişi başvuruyor.  Bu da maalesef bizi sıkıntıya sokuyor. 2 yaş altındaki hastalarımızda ve kronik hastalığı olan, 48 saat içinde ateşi düşmeyen hastalarımızın öncelik başvuru yeri hastane ama 2 yaş üstü 48 yaş altı, kronik bir hastalığı olmayan vatandaşlarımızdan, istirhamımız, öncelikle mesai saatleri dışında esnek mesai yapan aile hekim merkezlerine başvurmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Bentli profesör oldu

İl Sağlık Müdürlüğü görevine devam ederken İnönü Üniversitesi Yönetim Kurulunun kararı ile İç Hastalıkları Ana Bilim Dalında profesör olmasıyla ilgili olarak da konuşan  Bentli, “26.12.2019 tarihli İnönü Üniversitesinin Yönetim Kurulunun kararıyla süremizde dolmuştu, çalışmalarımızı bitirmiştik. Unvanımıza aldık. Bir süreçti sadece 5 yılı tamamlamamız gerekiyordu. Tabi ki orada bazı şartlar gerekiyordu hem 3 yıllık üniversite hem de 2 yıllık Sağlık İl Müdürlüğü döneminde şartları tamamlamış olduk. Sayın Rektörümüz uygun gördü kadromuzda gelmişti atandık" ifadelerini kullandı.