74 aileye ORKÖY kredisi

Malatya İşletme Müdür Yakup Kalaylı, ORKÖY kredilerinde bu yıl depremden dolayı, Pütürge ve Doğanyol'a pozitif bir ayrımcılık yaptıklarını belirterek, 13 mahalledeki 74 aileye ORKÖY kredisi kapsamında 2 milyon 800 bin TL tahsis edildiğini söyledi.

74 aileye ORKÖY kredisi

Malatya İşletme Müdür Yakup Kalaylı, basın mensuplarına ORKÖY kredileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kalaylı,  orman köylüsünü, kalkındırmak ve köyde tutarak göçü azaltmak için faizsiz ORKÖY kredileri ile orman köylüsüne destek verildiğini aktararak, "ORKÖY kredisi kapsamında geçen yıl 3 milyon TL ödenek tahsis edildi. Bu yıl da 2 milyon 800 bin TL tahsis edildi. 13 mahallemizde 74 aileye bunu dağıttık. Hayvanlar alınıyor. Bu yıl biraz Pütürge ve Doğanyol’a pozitif bir ayrımcılık yaptık, depremden dolayı, özellikle ahırları bitmiş vatandaşlarımıza ORKÖY kapsamında süt projesi kredisi tahsis ettik.  Orada yaşayan vatandaşlar da çok memnun kaldılar. İnşallah önümüzdeki yılda ödeneğimizin bir kısmını Pütürge ve Doğanyol'a aktaracağız, amacımız vatandaşlara katkıda bulunmak" dedi.

Bir buçuk milyon gelir bekliyoruz

Kalaylı,  üretilen odun kömürü ve lif yonga ile ilgili olarak da, "Odun kömürünü ihaleyle yüklenici firmalara veriyoruz. Malum en iyi mangal kömürü meşeden yapılıyor. Özellikle bizim Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ'daki, meşelerimiz buna uygun.  İhaleyle yüklenicilere veriyoruz. Çoğunlukla odun kömürü yapıyorlar. Geçen yıl lif yonga ve yakacak odundan bir buçuk milyon gelir elde etmiştik. Bu da Malatya için iyi bir rakam. Bu yılda yine o civarda bir rakam olacağını tahmin ediyoruz.  Malatya'da önceden köylü-pazar satışı vardı, sonradan dikili satışa geçtik. Hem daha teknik hem de bu işi bilen daha fazla" diye konuştu. 

Malatya'da çok büyük orman yangını olmadı

Bu yıl fazlaca yaşanan orman yangınlarıyla ilgili konuşan Kalaylı, "Bu yıl Malatya'da çok büyük bir yangın çok şükür olmadı. Geçen yıllara göre daha sakin bir yıl olarak geçti, önemsiz yangınlar oldu. Büyükşehir Belediyemizin itfaiye teşkilatı ile çok entegre çalışıyoruz. Sürekli beraber müdahale ediyoruz.  Akdeniz Bölgesindeki yangınların şöyle pozitif bir etkisi oldu. Oradaki ağaçların, evlerin, ahırların yanması, insanların vefat etmesi kırsaldaki vatandaşlarımızı duyarlı hale getirdi. Dolayısıyla kırsalda gördüğümüz şu; anız yakma, ateş yakma olayı hemen hemen sıfırlandı.  Her sene yaşadığımız sorunları bu yıl en azından yaşamadık.  Eylül sonuna kadar ormanlar giriş yasağının da etkisi ve mangal yasağının olmasının da etkisiyle bu yıl Malatya'da orman yangını noktasında sakin geçti. Hatta Hatay ve Adana yangınlarına ekip gönderdik" şeklinde konuştu.