7 bin terörist etkisiz hale getirildi

Son 3 yılda terörle mücadelede önemli mesafeler kat ettiklerini söyleyen İçişleri Bakan Yardımcısı Prof Dr. Tayyip Sabri Erdil, 'Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde içeride ve dışarıda 7 bin civarında terörist etkisiz hale getirildi. Artık terör örgütü psikolojik bir dağılma ve çözülme sürecinde' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
7 bin terörist etkisiz hale getirildi

Erdil, İçişleri Bakanlığının İzleme ve Değerlendirme Sistemi Projesi (İZDES) çalışma programı kapsamında geldiği Malatya'da Vali Aydın Baruş'u ziyaret etti.

Uygulamaların uyumunu denetlemeye çalışıyoruz

Kentteki kurum müdürleriyle valilik toplantı salonunda bir araya gelen Erdil, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İZDES kapsamında tüm illeri 9'ar kişilik heyetlerle ziyaret ettiklerini, önümüzdeki hafta sonunda 81 ilin tamamına gitmiş olacaklarını söyledi.  Merkezle taşra arasında ilişkilerin masaya yatırıldığına vurgu yapan Erdil, " Proje kapsamında biz merkezle taşra arasındaki iletişimi ve ilişkilerin zenginleştirilmesi, çeşitlendirilmesi, iş birliğinin çeşitlendirilmesini amaçlıyoruz. Ayrıca yine proje kapsamında merkezle taşra arasındaki politika uyumu, çalışma ve uygulamaların uyumunu denetlemeye çalışıyoruz. Yine bu projede taşradaki, illerimizdeki değerlendirmeleri bir kurumsal disiplin içerisinde yerinde izleyerek raporlayıp, merkeze taşıyıp, merkezdeki çalışmalarımıza ışık tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu projede biz illerimizde mülki idare amirliklerimizin ilgili birimlerimizin yöneticilerini geliştirdikleri örnek uygulamaları tespit edip bunları bir kayıt disiplini içerisinde geliştirip, kurumsallaştırıp, yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.  Bu doğrultuda bugün Malatya’da bir günlük, hatta 2 günlük bir çalışma ziyaretindeyiz. Bu çalışmaları tamamlamak için uğraşıyoruz. İlk çalışmayı Valimizin koordinasyonunda yaptık. Burada daha çok güvenlik yönetimine ilişkin çalışmaları büyük ölçüde diğer çalışmalarla birlikte masaya yatırdık" diye konuştu.

Yeni bir evreye geçiyoruz

Erdil, bölücü terör örgütünün büyük ölçüde çökertildiğini ifade ederek, “Türkiye güvenlik yönetiminde bu coğrafyada, uzun süredir terör ile ilgili mücadelede büyük bir çaba gösteriyor. Ve bununla ilgili de çok büyük bedeller ödedi. Geçtiğimiz 3 yılda özellikle terörle mücadelede önemli mesafeler kat edildi. Terör örgütlerinin bölgedeki eylem kapasitesi büyük ölçüde etkisi hale getirildi. Artık PKK terör örgütü ve diğer örgütler, topyekûn eylem yapamaz duruma geldiler çok şükür. Burada iç işleri bakanlığı, yüksek bir kapasite güvenlik yönetimine, kolluk hizmetlerimiz ile ilgili yüksek bir kapasite ortaya koydu. Bu kapasite daha çok bildiğiniz ve izlediğiniz gibi Doğu ve Güneydoğu'daki ilgili riskli alanlarda, terör örgütünün konuşlandığı alanlarda bir operasyon kapasitesi oluşturuldu. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde içeride ve dışarıda 7 bin civarında terörist etkisiz hale getirildi. Kolluk kuvvetleri Sahada yüksek bir kapasiteyle boşluksuz bütün alana hâkim bugün. Yine bu geçtiğimiz 3 yıl içerisinde yapılan çalışmalarda bin 115 civarında, 500'ü ikna edilerek kolluk kuvvetlerine teslim oldu. Bugün aslında, terör örgütü büyük ölçüde çökeltildi. Yaklaşık 500 civarında terörist olduğunu öngörüyoruz. Teröre katılma oranı da, bu yıl 115 civarı bir rakamda. Geçen 40 yıl içerisinde en alt rakamdır. Artık terör örgütü, psikolojik bir dağılma ve çözülme sürecinde. Terörle mücadele de Türkiye olarak kritik bir nokradayız ve yeni bir evreye geçiyoruz. Ancak bu operasyonlar, topyekûn teröristler etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek" şeklinde konuştu.

Mülteciler için uyum çalışması devam ediyor

Türkiye'de bulunan mülteciler için uyum çalışması devam ettiğini aktaran Erdil, "Ayrıca kolluk hizmetlerimizin sürdürdüğü düzensiz göç ile ilgili mücadele, bu alandaki geri gönderme, ülkemize yasal girişli olan göç kitlesini de yönetme istikametinde iç işleri bakanlığı göç idaresiyle, yüksek bir kapasiteyle 1-2 yıldır sahada etkin olarak çalışıyor. Göç aslında şuanda Türkiye'de büyük ölçüde kontrol altına alındı. İlgili geri gönderme merkezlerimiz çok yoğun bir çalışmayla geri gönderme işlemlerini yapıyorlar. Ülkede bulunan yaklaşık 3,6 milyon Suriye'den gelmiş, uluslar arası koruma statüsünde olan büyük göçmenlerde uyum çalışmaları sürdürüyor. Bunlar iş gücüne katılmaları, barınma, eğitim ve sağlık hizmetlerini Türkiye büyük bir titizlikle takip ediyor" diye konuştu.

Uyuşturucuyla mücadelede büyük başarı

Erdil, uyuşturucuyla mücadelede önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, “Trafik birimleri tarafından sayın bakanımızın ürettiği yeni projelerle beraber geliştirilen sahadaki çalışmalarla trafik güvenliğine ilişkin istatistiklerde de önemli ölçüde iyileşmeler oldu. 2018-2019 rakamları karşılaştırıldığında; trafik kazalarında yüzde 26, ölümlerde yüzde 28,5 – 29, yaralanmalı hasarlı kazalarda yüzde 9 civarında iyileşme oldu. Trafik güvenliği ülkemizin önemli bir sorunu, büyük ölçüde bugün uluslararası standartlara yakın bir noktaya geldik ve büyük ölçüde bu alanda oluşturulan ilgili birimlerimiz yüksek bir kapasiteyle; sahada, uygulama merkezlerinde, farkındalık geliştirme, eğitim, denetim ve bir takım özgün çalışmalarla trafik güvenliği sağlanması konusundaki başarılar beli bir noktaya ulaşmaya başladı. Yine bizim uyuşturucuyla ilgili mücadelemiz, biliyorsunuz bu terör örgütünü finanse eden bir araç olarak kullanılıyordu. Bu da büyük ölçüde kontrol altına alındı, yılık olarak uyuşturucu arzına yönelik yapılan çalışmalarda İçişleri Bakanlığı olarak uyuşturucunun toplanması ve imha edilmesi, uyuşturucunun oluşturduğu risk ve tehdidi kontrol altına alıp, etkisiz kılma konusunda ciddi mesafe alındı. Türkiye’nin bir yılda topladığı; eroin, esrar, sentetik uyuşturucu madde Avrupa’nın 30 ülkesinde toplanan rakamın iki katı kadar"  ifadelerinde bulundu.