5'inci çobanlık kursu açıldı

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından beşinci çobanlık kursu açıldı. Kurs öncesinde bir değerlendirme yapan Birlik Başkanı İhsan Akın, çobanlık mesleğinin sürdürülebilmesi ve istihdamının artması adına birçok etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
5'inci çobanlık kursu açıldı

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği tarafından çoban yetiştirilmesi amacıyla başlatılan Sürü Eğitimi ve Yönetimi kursunun beşincisi açıldı. Birlik binasında düzenlenen kursun açılışı öncesinde değerlendirmelerde bulunan Birlik Başkanı İhsan Akın, çoban bulmanın zor olduğunu belirterek, birlik olarak çobanlığı teşvik edici çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

7-8 bin liraya çalışacak çoban bulmakta zorluk yaşanıyor

Akın, 7-8 bin liraya çalışacak çoban bulmakta zorluk yaşandığına dikkat çekerek, “Bu anlamda çobanlığın ne kadar önemli olduğunu ve çobanlıkla ilgili yapılan iş ve işlemlerde, sahalardaki çalışmalarda, özellikle pratik uygulamalarda bazı teknik eksikliklerden dolayı pratik ve tekniklerin birleştirilemediğinden dolayı sıkıntılar olabiliyor, hayvanlarımız telef olabiliyor. Bu konuda bu kursların önemini her zaman vurguluyoruz. Bugün de 5. sürü eğitimi ve yönetimi kursumuzu açıyoruz. Tabiki burada Battalgazi Halk Eğitim, Battalgazi Milli Eğitim Müdürlüklerimize de kurslardan dolayı bizlere destek verdikleri için teşekkür ediyoruz. Hocamız Emre Elçi de bu konuda kendisi de eğitimleri verecektir. Ama birilerinin de artık, bunlar ne yapıyor, buralara ne gibi destekler verilebilir, çobanlık ile ilgili eksiklikler nasıl giderilebilir, sosyal ihtiyaçlar nasıl sağlanabilir, artık elini değil, bedenini taşın altına koymaları lazım” dedi.

Yerel yöneticiler destek olmalı

Yerel yöneticileri, sahada çalışan çobanlara, hayvancılık yapan üreticilere ve yetiştiricilere destek olmasını isteyen Akın, “Bir kez daha bu kurs aracılığı ile bir çağrı yapalım. Şunu her zaman söylüyoruz, bizim üretmemiz lazım. üretene sahip çıkmamız lazım. her katıldığımız programlarda bunu söylüyoruz. Neden bunu söylüyoruz, şunun için; bizim nüfusumuz artıyor, üretimimiz ise yetmiyor. Bu konuda da üretimimizi arttırmamız lazım. çünkü göç alan bir iliz ve üretimimizi arttırmamız gerekiyor. Muhakkak her zaman olduğu gibi sürü yönetimi ve eğitimi ile ilgili iş sağlığı güvenliği, sürü yönlendirme, sürünün beslenmesi, sürü bakım ve işleri, sürünün sağlığı ile ilgili toplamda 104 saatlik bir kursumuz var. Kursiyer arkadaşlarımızı tekrar katılımlarından dolayı tebrik ediyorum. Çobanlarımıza, sahadaki, kırsaldaki çobanlarımıza, üretim yapan yetiştiricilerimize daha fazla destek olmamız lazım, buradan bütün yetkililere sesleniyoruz” diye konuştu.