33 aydır sefer yok

Malatya-Sivas-Ankara istikametinde hizmet veren 10 Haziran 2016 tarihinde Ankara-Kayaş hattı bakıma alındığı için seferleri durdurulan 4 Eylül Mavi Tren seferlerinin aradan 33 ay geçmesine rağmen sefer yapılmaması Malatyalıların tepkisini çekmeye başladı.

33 aydır sefer yok

2016 yılı Temmuz ayı içinde Devlet Demir Yolları (TCDD) Malatya 5. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklama ile Ankara-Kayaş hattının yeniden inşa edilmesi nedeniyle 4 Eylül Mavi Tren seferlerinin 11 Temmuz 2016 tarihinde durdurulmuştu. 11 Aralık 2017 tarihlerinde açılması planlanan Malatya-Ankara-Malatya arasında işletilen 4 Eylül Mavi tren seferlerinin halen başlamaması ise şikâyet konusu olmaya başladı. Malatya Yeşilyurt Muhtarlar Dernek Başkanı ve Yeşiltepe Atatürk Mahalle Muhtarı Süleyman Şahbaz Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Şahin Demirci, Gazi Mahallesi Muhtarı Hüseyin Başıbüyük Yeşiltepe Sakinleri, eski TCDD çalışanlarından Mustafa Tanrıverdi emekli tren şefi, emekli makinist Ömer Yılmaz ve mahalle sakinleri TCDD Gar önünde bir araya gelerek Mavi Tren’in yeniden sefere alınması için basın açıklaması yaptı. Malatya Yeşilyurt Muhtarlar Dernek Başkanı ve Yeşiltepe Atatürk Mahalle Muhtarı Süleyman Şahbaz, “Bize verilen müddet içinde 17 ay bekledik.  Bu süre içerisinde yolcularımız Doğu istikametinden gelen Ekspres trenleri ile Ankara'ya Irmak istasyonuna kadar gidip oradan araçlarla Ankara merkeze taşıyorlardı. Bu zaman süreç içerisinde bizde birkaç açıklama yaptık. Ama hiçbir siyasi bize destek vermedi. Ya duymadılar yada duymak istemediler. Sivas Kırşehir Kayseri Yozgat Ankara arasında bizim bölgenin insanlarının çocukları okuyor. Oralarda iş yerleri var. O bölge ile ulaşımda en rahat bir şekilde tren ile sağlanıyor. Burada saat 15:00 de kalkan mavi trene de Sivas'a yer bulunmuyor çok kalabalık oluyordu. Burada devlet demir yollarının millete bakış açısını merak ediyoruz. Malatya gibi büyükşehir olan bir ilimizde bu tren neden kaldırıldı.  Aynı zamanda milletvekillerimizin bunu bildiği halde konuyu hiç de gündeme getirmiyor. Bu taleplerimizi sadece gazetede okunsun diye söylemiyoruz bu taleplerimizi iyi anlasınlar. Bizi ciddiye alsınlar bizim yok saymasınınlar. Bizi yok saydıkları zaman kendilerinin de yapacakları bir şey kalmaz. Siyaset milletle yapılır. Millet yoksa siyaset yapılmaz. Yeşilyurt Muhtarlar Derneği Başkanı olarak DDY yetkililerinden ve siyasilerimizden acilen talep ediyoruz. Seçimden önce de müjde bekliyoruz” dedi.

Ara istasyonlardan öğrenciler yararlanıyor

Mahalle sakinlerinden emekli tren şefi Mustafa Tanrıverdi ise, “Bu hizmeti bize bir kasıtları varmış gibi yürürlükten kaldırdılar. Sivas'ın Divriği ilçesinde sesini duyurdular onlar tekrar tren verildi.  Ayrıca Elazığ’a raybüs çalıştırıldı. Sivas Malatya arasındaki halka karşı siyasilerin sanki bir kırgınlığı mı var ki burayı dile getirmediler. Çocuklarımız okula geliş gidişlerini tren ile karşılıyorlardı.  Sivas'ta Kayseri'de Yozgat'ta okuyan öğrenciler bu trenin kullanıyorlardı. Lütfen faaliyete geçsin” diye konuştu. Emekli makinist Ömer Yılmaz ise, Mavi trenin rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun bir hatırası olduğunu belirterek, “Önce Sivas'a kadar geldi sonra Sivas'tan sonra Malatya’ya geldi Malatya'dan Diyarbakır'a gitti. Yalnız Diyarbakır'da trene zarar verdikleri için Malatya'dan devam etmeye başladı. Saat 15.00 de buradan kalkan tren sabah 06.00’da Ankara'ya gidiyor. Akşama kadar hastaneye giden işi olan Ankara'da insanlar akşam saat 20.00’ye kadar işini görür Akşam 20.00 de bu trene binerek sabah 08.00 de Malatya’ya geliyorlardı. Burada Cuma günü akşam Ankara'dan geliyor. Ailesini çevresini görüyor. Pazar günü akşam gidip sabah Ankara'da işinin başında oluyordu. Her ihtiyacını görüyor işini yapabiliyordu. Bu tren Malatya için önemlidir” ifadelerini kullandı.