25 bin ton şeker üretildi

Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Malatya Şeker Fabrikası'nda, 2019 yılı pancar alım kampanyasında bugüne kadar 315 bin ton şeker pancarının tesellüm edildiğini ve bundan 211 bin tonunun işlendiğini söyledi. Murat, '211 ton işlenen şekerden yaklaşık 25 bin ton şeker, 67 bin ton küspe, 8 bin ton da melas üretildi' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
25 bin ton şeker üretildi

Basın mensuplarına pancar alımı hakkında bilgi veren Murat,  yağışların fazlalığı ve zamanında yağmasıyla bu sene pancar rekoltesinin çok iyi olduğunu kaydederek, Yazıhan’da Boztepe Barajı’nın faaliyete geçmesiyle o bölgedeki ovanın sulamaya açılması, hem pancarın verimi hem de kalitesini arttırdığını belirtti.

Pancar rekoltesi çok iyi oldu

Murat, bu yıl 13 Eylül'de pancar alımına başladıklarını, 16 Eylül'de pancar işlemeye başladıklarını hatırlatarak, “Şu ana kadar çiftçilerimize yaklaşık 315 bin tona yakın pancar tesellüm edildi. Şu ana kadar 211 bin tonunu işledik yaklaşık 25 bin ton şeker 67 bin ton küspe ürettik 8 bin ton da melas üretildi. Tahminlerimiz gerçekleşirse yaklaşık 240 bin ton daha pancar işleyeceğiz. Yağışların fazlalığı ve zamanında yağmasıyla bu sene pancar rekoltesi çok iyi oldu. Özellikle Yazıhan’da Boztepe Barajı’nın faaliyete geçmesiyle o bölgedeki ovanın sulamaya açılması, hem pancar verimi hem de kalitesi açısından iyi oldu. Malatya Şeker Fabrikası olarak yıllarca düşük kaliteli, yüksek maliyetli pancar işliyorduk ama bu barajın faaliyete geçmesiyle bu düzeldi. Kapıkaya ve Yoncalı barajları da faaliyete geçer, Arguvan ve çevresine de pancar ekimine başlarsak fabrikamız açısından çok verimli çok bereketli olacak diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Son yıllarda ciddi anlamda yatırım yapıldı

Bu sene fabrikada ciddi anlamda bir otomasyon yapıldığını söyleyen Murat, “Fabrikanın kurulduğu yıllardan bu yana ilk kez ciddi anlamda bir yatırım yapıldı. Çünkü bu fabrika özelleştirme kapsamında olduğu için ciddi yatırımlar almıyordu. Ama son yıllarda Malatya Şeker Fabrikası’nın özelleşmemesi için verdiğimiz çabalardan dolayı ciddi anlamda yatırım yapıldı. Hem doğal gaz dönüşümü hem biyolojik katman tesisatı, çamursuzlaşma ünitesi, geçen sene santrafij dediğimiz iki makinenin alımıyla şeker yapımında çalışan 7 makineyi ikiye düşürdük. Bu sene de otomasyondan dolayı ciddi bir yatırım yapıldı. Türkiye’de belik de Türk-Şeker içerisinde en son sistem otomasyon bizde uygulandı. Hem şeker kalitesi hem üretim açısından çok iyi bir yatırım oldu. Bunun da şimdiden kazanımlarını göremeye başladık" şeklinde konuştu.

Gelecek yıl 600 bin ton kota hedefliyoruz

Murat, resmi kotanın 500 bin ton olduğunu,  önümüzdeki yıl için 100 bin ton fazla kota istemeyi düşündüklerini ifade ederek, “Fabrika müdürümüz de bu konuda büyük gayret sarf ediyor. Gelecek yıl yaklaşık 600 bin ton kota hedefliyoruz. Bunun tamamını da ekebiliriz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın pancar fiyatını 235 liradan 300 liraya çıkarması çiftçi ve pancar ekicileri açısından çok olumlu oldu. Çiftçilerimiz bu işten ciddi anlamda para kazanabiliyor. Belki yıllar önce çiftçilerimize kotalarınızı muhafaza edin, pancarınızı ekin dediğimizde pek ciddiye almıyorlardı. Geldiğimiz noktada kota açısından bu yılın pancar hasadı bitmeden önümüzdeki yıl için büyük bir kota talebi var. Bunun için pancar fiyatının 300 lira olması büyük bir gelir oldu. Cumhurbaşkanımıza bundan dolayı teşekkür ediyoruz" açıklamalarında bulundu.