2021 böyle geçti

2021 yılında Dünya, Türkiye ve Malatya'da gündemine damgasını vuran birçok olaya şahit olduk. 2021 yılına, Kovid-19 ile mücadeleye yönelik atılan adımlar, Karadeniz'de etkili olan aşırı yağış sonucu yaşanan sel, Akdeniz'deki orman yangınları, ülke genelinde yaşanan kuraklık, deprem, işsizlik, döviz kurlarına bağlı yüzde yüz artan fiyatlar damga vurdu.

2021 böyle geçti

Pandemi yakamızı bırakmadı

Türkiye'de koronavirüs kısıtlamaları ile başlayan 2021 yılı, 2020 gibi çok hızlı geçti. Sel felaketleri, tsunamiler, hortumlar, depremler, pandemi ve ekonomik kriz derken, 2021 yılı tüm dünyada ve ülkemizde sancılı geçti. Sizler için kısaca, Türkiye ve Malatya'da 2021 yılında öne çıkan haberleri derledik.

Boğaziçi Üniversitesinde "Kabe" provokasyonu

Boğaziçi Üniversitesindeki "Kabe" provokasyonu öne çıktı. Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen provokasyonda Kabe fotoğrafı yere serilip üzerine cinsel sapkınları temsil eden paçavra yerleştirildi. Büyük tepki çeken görüntülerin ardından hakareti yapanlardan bazıları gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. 13 kolluk kuvveti sivilin, Gara'da PKK tarafından katledilmesi gündemdeki yerini aldı. MSB: Alıkonulan 13 sivil şehit edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe Kartal-2 Harekatı'nın sona erdiğini açıkladı. Harekât kapsamında 3'ü sözde üst düzey olmak üzere 48 PKK mensubunun ölü ele geçirildiği ve PKK tarafından alıkonulan 13 sivilin katledildiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıkladı. Bitlis'te helikopterin düşmesi sonucu 11 asker şehit oldu. Bingöl'den Bitlis'in Tatvan ilçesine giderken kaza yapan helikopterde bulunan askerlerden 11'i şehit oldu, 2'si yaralandı. Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Türkiye'de aileye büyük zararlar verdiği gerekçesiyle tepki çeken İstanbul Sözleşmesi, Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla feshedildi.

Türkiye ve Mısır 8 yıl sonra yeniden masada

2021'in Nisan ayında Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi için diplomatik adımlar atılmıştı. Bunun üzerine Kahire'ye giden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve beraberindeki heyet ile Mısırlı yetkilerle 8 yıl sonra ilk kez tarihi görüşmelere başladı. Taksim Camii ibadete açıldı.

Yeni doğalgaz rezervi bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’deki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini söyledi. Daha önceden aynı sahadaki Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp doğal gaz keşfedilmişti. Böylece toplam rezerv 540 milyar metreküpe ulaştı. Konya'da bir eve düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi katledildi. Türkiye olimpiyatlardaki okçuluk dalında ilk altın madalyasını kazandı. 

Sel felaketinde 82 kişi hayatını kaybetti

Batı Karadeniz'deki sel felaketinde 82 kişi hayatını kaybetti. 11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde geniş çapta sel ve su baskınları meydana geldi. Selden Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilendi. Sel sonucunda Kastamonu'da 71, Sinop'ta 10, Bartın'da 1 olmak üzere 82 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye tarihin en büyük orman yangınlarını yaşadı

28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları. 12 Ağustos 2021 itibariyle; çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüz binlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi. Yangınlar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınları olarak nitelendirildi.

Okullarda yüz yüze eğitime başlandı

Okullarda uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime başlandı. Covid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 4 dönemdir ara verilen okulların yeniden eğitime başlaması öğrencilerde heyecan ve sevinç uyandırdı. 18 milyondan fazla öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen, 6 Eylül'de ders başı yaptı. Mardin'deki Ilısu Barajı ve HES, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Şair ve yazar Sezai Karakoç vefat etti.

2 yıl sonra mesafesiz namaz kılınmaya başlandı

Yaklaşık 2 yıl sonra mesafesiz cemaatle namaz kılınmaya başlandı. 2 yıldır cami ve ibadethanelerde uygulanan sosyal mesafeli saf düzeni Diyanet İşleri Başkanlığınca kaldırıldı. Bu kapsamda “camii ve mescitlerde temizlik ve maske kuralına uymak” şartıyla mesafesiz saf düzeniyle ilk Cuma namazı kılındı. İstanbul'da etkili olan lodos ve fırtına nedeniyle 33 çatı uçması, 192 ağaç devrilmesi olayı yaşandı, 236 tehlike arz eden parça, 52 trafik ışığı ve yön tabelası, 12 araç ise hasar gördü. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 38 kişi yaralandı, 4 kişi hayatını kaybetti.

Merkez Bankası'ndan 7 yıl sonra ilk 

TCMB, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 2014'ten bu yana ilk kez piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti. Tüketici enflasyonu 3 yılın zirvesine çıktı. TÜFE kasımda yüzde 3,51, Yİ-ÜFE yüzde 9,99 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 21,31, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 54,62 olarak gerçekleşti.

Asgari ücret 4 bin 250 oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret zammını işçi ve işveren kesimlerinin katılımıyla açıkladı. Erdoğan, asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Türksat 5B uzaya fırlatıldı. TL mevduatlarına kur farkı ayarı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı. Elektrik faturalarında TRT payı kaldırıldı. Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payını kaldıran düzenlemeyi de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Malatya'da neler yaşandı?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadolu ve Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayan yollar üzerinde, stratejik konumda bulunan 660 metre uzunluğundaki Yeni Kömürhan Köprüsü açıldı.  Pençe Kartal-2 Harekat bölgesinde yer alan Gara'da terör örgütü PKK tarafından alıkonularak şehit edilen 13 Türk vatandaşından Jandarma Personel Astsubay Başçavuş Semih Özbey, memleketi Malatya'da son yolculuğuna uğurlandı. Malatya Millet Bahçesi tamamlanarak, hizmete açıldı. Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan Sıtmapınarı Caddesindeki 2 katlı bir binanda çökme meydana geldi. Çökme sonucunda 13 vatandaş yaralandı. Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Kozluk Mahallesi´nde, barajdan kırsal mahallelere dağıtımın yapıldığı su borusunun patlaması sonucu bazı ev ve bahçeler zarar gördü, 2 kişi yaralandı. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştirildiği Malatya'da Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Kayısı Merkezi'nin, yapımına başlandı. Kayısı fiyatları tarihinin en yüksek rakamlarını gördü.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde TOKİ tarafından Malatya Battalgazi Şehit Fevzi Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi başlatıldı. Malatya tarihinin en yüksek ihracat rakamı gerçekleşti. Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) ve Milli Görüş Vakfı Genel Başkanı Malatyalı Oğuzhan Asiltürk, tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybetti.