15 sağlıkçı işsiz kaldı

Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda görev yapan 15 sağlık çalışanı ihalenin feshedilmesi ve laboratuvarın Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine (MAEH) devredilmesiyle işten çıkarılacak.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
15 sağlıkçı işsiz kaldı

Konuyla ilgili konuşan laborant Rabia Sever, maliyetleri azaltmak ve daha fazla kar elde etmek için bu kararın alındığını öne sürerek, "Bu laboratuvarda asgari ücretle 15 şirket elemanı çalışıyor, maliyet dedikleri bu. Yani devlet 15 kişiye vereceği asgari ücretle mi kâr edecek? Bu kadar yıl emek vermiş 15 kişiyi böyle bir zamanda harcıyorlar" dedi. 2011 yılında kurulan Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü’nün aldığı kararla kapatılıyor. Laboratuvarın yaptığı işler ise Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne devrediliyor. Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda görev yapan 15 sağlık çalışanı, ihalenin feshedilmesi ve laboratuvarın MAEH devredilmesiyle ilgili Battalgazi ilçesi Göztepe Mahallesinde bulunan Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı önünde basın açıklaması yaptı. 

Her gün yüzlerce hastanın tahlili yapılıyor

Grup adına açıklamalarda bulunan laborant Rabia Sever, Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda şirket bünyesinde laborant, biyolog, kurye ve yardımcı personel olarak toplam 15 kişi çalıştıklarını belirterek, "2011 yılından itibaren aktif olarak bu hizmeti sürdürmekteyiz. İlimizde aile hekimliği uygulaması başladığından itibaren yaklaşık 90 aile sağlığı merkezine verdiğimiz laboratuvar hizmeti ile adeta onların bel kemiği durumundayız. Özellikle ilimizde bulunan ilçe ve köylerimizden günlük rutin olarak kan gelmektedir. Vatandaşlarımız hiçbir araç kullanmadan yürüme mesafesindeki aile sağlığı merkezlerinde kan verip ertesi günü sonuçlarını almaktadırlar. Ayrıca her gün yüzlerce hastanın tahlillerini yapmamıza rağmen şimdiye kadar en ufak bir sorun dahi yaşanmamıştır" diye konuştu.

15 kişinin akıbeti ne olacak?!

Sever, Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın günlük bin, bin 200 hastaya hizmet verdiğini vurgulayarak, Bu laboratuvar kapatılıp, tahlil işlemlerinin Malatya eğitim ve Araştırma Hastanesine devredilip personelsiz ihaleye çıkılmasına karar verilmiştir. Gerekçe olarak da maliyetlerin düşürülmesi ve devletin kar elde etmesi öngörülüyor. Ancak asgari ücretle çalışan on beş kişinin devletimize, ekonomimize ne gibi bir külfet getireceğine anlam verememekteyiz. Yıllardır özel sektörün tüm zorluğunu çektik. Ülkemizin içinde bulunduğu bu pandemi süreci de dâhil olmak üzere tüm risklere rağmen görevimizi devam ettirdik. Devlet millet anlayışı içerisinde her şartta ve her koşulda biz hizmet veren sağlıkçıların aldığı asgari ücret ile devletimizin zarar edeceğini düşünmüyoruz. Ancak bu durum biz 15 çalışanı, yani 15 aileyi bu pandemi sürecinde oldukça zorlayacaktır. 2017 taşeron yasası hazırlıkları sürecinde dönemin başbakanı koşulsuz şartsız tüm taşeronların kadroya alınacağı sözü vermişti. Buna rağmen %70 barajına takılarak kapsam dışı bırakıldık. Tüm yardımcı elemanlar devlet bünyesine alınırken, biz asıl işi yapan laboratuvar personellerinin kapsam dışı bırakılması bizi büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Bunun sonucu olarak ta bugün sessiz sedasız işimize son veriliyor" şeklinde konuştu.

Mağduriyetimiz giderilsin

Ülkemizin geçtiği bu zor dönemler de sağlıkçılara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Sever, "En çok ihtiyaç duyulan bu dönemde devletimizin sesimizi duyması ve yaşadığımız mağduriyetin giderilmesidir. Biz Halk Sağlığı Laboratuvarı çalışanları olarak on yılı aşkın süredir yaptığımız işimize devam etmek ve ülkemize hizmet etmek için sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu süreçte ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla görüşme yapmamıza rağmen hiçbir şekilde bize dönüş yapılmadı. Son çare olarak bu basın açıklaması yapma kararı aldık. Bu sebeple sayın cumhurbaşkanımızdan, sayın il sağlık müdürlüğümüzden ricamız emeklerimizin karşılığının boş bırakılmaması, arkadaşlarımızın işsiz kalmaması ve ailelerimizin mağduriyet yaşamamasıdır. Sayın cumhurbaşkanım sizlerin de her zaman vurguladığı gibi, gün birlik olmak günüdür. Biz bu zorlu dönemde birlik olmak için, ülkemize hizmet etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya, her türlü fedakârlığa hazırız. Sizlerin de bizim sesimizi duyarak bu çağrımıza kulak vermenizi istiyor işimizin devam etmesi için yardımlarınızı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.