1 Haziran'a uzatıldı

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, 'Mücbir sebep halinin başladığı 24.01.2020 tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi 01.06.2020 günü sonuna kadar uzatılmıştır' dedi.

1 Haziran'a uzatıldı

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, yaptığı yazılı açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 24.01.2020 tarihinde meydana gelen ve merkez üssü Elazığ İli Sivrice İlçesi olan deprem felaketi nedeniyle Elazığ ve Malatya İllerinde vergi kanunlarının uygulaması bakımından mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Elazığ İli Sivrice İlçesinde meydana gelen deprem felaketi 213 sayılı Kanun uyarınca mücbir sebep hali kapsamına girmektedir. Bakanlık Makamınca depremden etkilenen İlimizde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulaması bakımından ila 30.04.2020 (bu tarih dahil) tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edilmesi uygun görülmüştür. Buna göre; Mücbir sebep halinin başladığı 24.01.2020 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği (bu tarih dahil) tarihine kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi 15.05.2020 günü sonuna kadar, bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise 01.06.2020 günü sonuna kadar uzatılmıştır. Mücbir sebep halinin başladığı 24.01.2020 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi 01.06.2020 günü sonuna kadar uzatılmıştır. Mücbir sebep halinin başladığı 24.01.2020 tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi 01.06.2020 günü sonuna kadar uzatılmıştır. 2020 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksit ödeme süresi 01.06.2020 günü sonuna kadar uzatılmıştır. Öte yandan, 2019 yılı 4 üncü geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallara ilişkin olarak ilk iktisap ile ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce verilmesi gereken beyannameler ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden özel tüketim vergisi ve 492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince işlem yapılmadan ödenmesi gereken harçlar mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeyecektir. Ayrıca, mükellefler istemeleri halinde yukarıda belirtilen tarihlerden önce vergi beyannameleri ile bildirimlerini vererek ödemede bulunabileceklerdir" diye konuştu.

Mücbir sebep hali 30 Nisan'da sona erecek

Poyraz,  Bakanlıkça, ilan edilen mücbir sebep halinin 30.04.2020 günü sonu itibarıyla sona ereceğini hatırlatarak, "Mükellefler tarafından 01.05.2020 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin kanuni sürelerinde verileceği ve ödemelerin kanuni sürelerinde yapılacağı tabiidir. Diğer taraftan 6183 sayılı A.A.T.U.H. Kanunun 48. maddesinin altıncı fıkrasının vermiş olduğu yetkiye istinaden, mücbir sebep hali kapsamındaki amme borçlularından 30.06.2020 günü sonuna kadar başvuruda bulunanlardan aranılan; Vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten önceki her türlü amme alacaklarının, Mücbir sebep halinin başladığı tarihten önce tahakkuk etmiş olup, vadesi mücbir sebep hali ilan edilen tarih ile mücbir sebebin sona erdiği tarih aralığına rastlayan her türlü amme alacaklarının, İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarih ile sona erdiği tarih aralığına rastlayan her türlü amme alacaklarının, Mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebebin sona erdiği tarih arasında yıllık olarak tahakkuk eden amme alacaklarından vadesi bu tarih aralığına rastlayanlar ile her ne şekilde olursa olsun vadesi bu tarih aralığına rastlayan her türlü amme alacaklarının, Mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebebin sona erdiği tarih arasında verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlere istinaden gerek bu dönemde tahakkuk eden gerekse mücbir sebebin sona erdiği tarihten sonra mücbir sebep nedeniyle verilme süresi uzayan ve uzatılan süre içerisinde verilen beyanname ve bildirimlere istinaden tahakkuk edecek amme alacaklarının, 24 ay süre ile faiz alınmaksızın ve ilgili mevzuat kapsamında belirlenen diğer şartların sağlanması şartıyla tecili talep edilen alacağın tutarına bakılmaksızın değerlendirerek sonuçlandırmaya Vergi Dairesi Başkanının yetkili kılınması, Mücbir sebep hali ilan edilen İlimizde; Faal mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerden, Merkezleri yönünden mücbir sebep halinin ilan edildiği tarihte mükellefiyeti bulunanların ülke genelindeki tüm vergi dairelerine, Şubeleri yönünden veya yalnızca süreksiz mükellefiyetleri nedeniyle mücbir sebep halinin ilan edildiği yerlerdeki vergi dairelerine mükellef bulunanların yalnızca bu vergi dairelerine, Mücbir sebep halinin başladığı tarihten önce mükellefiyetini terk edenlerin İlimizdeki vergi dairelerine, olan borçlarının yukarıda yapılan açıklamalar kapsamında tecil ve taksitlendirilebilmesi uygun bulunmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığınca mücbir sebep uygulamalarına ilişkin yapılan açıklamalara yukarıda yer verilmekle birlikte, yapılandırma kanunlarından yararlanılan ve ödemeleri devam eden taksitlerin ödeme sürelerinde (bugün itibariyle) herhangi bir süre uzatımı yapılmadığının bilinmesi önem arz etmektedir" açıklamalarına yer verildi.