Malatya'da 35 Bin TL'ye Çoban Bulunamıyor.. !

Küçükbaş hayvancılıkta sektörün başta gelen sorunu olan 'Çoban bulamama sorunu'un çözümünü Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, açıkladı. 35 bin TL aylıkla çoban arandığını vurgulayan Akın, yapılacak çalışmalarla mültecilerin sözleşmeli çobanlık yapmasının önünün açılacağını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Malatya'da 35 Bin TL'ye Çoban Bulunamıyor.. !

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, basın açıklamasında bulundu. Birlik binasında yaptığı açıklamada küçükbaş hayvancılığın sorunlarına değinen Akın, çoban bulamama problemi üzerine yürütülen çalışmayı açıkladı. Aylık 35 bin TL ücret ile çoban bulunamadığını söyleyen Akın, sözleşmeli çobanlık sistemi ile mültecilerin çobanlık yapmasının önünün açılacağını ifade etti.

Malatya, hayvan sayısını katlayacak proje duyuruldu!..

Malatya'da hayvan sayısı yüzde 10 azaldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa Dünya Bankası desteklenen 'Mera Islah Projesi’nin 30 milyon TL bütçesi olduğunu vurgulayan Akın, “Tarım ve hayvancılığın önemini her gittiğimiz yerde vurguluyoruz. Bürokratlarımıza masa başında değil de sahada alınacak kararların istişare edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bunun yanında sorun ve taleplerimizi ilettik. Asıl amacımız, Malatya ve Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısının artması. Malatya’da yüzde 10, Türkiye genelinde ise yüzde 7,5 küçükbaş hayvancılığın düşmesiyle ilgili problemlerin bir an önce çözülmesini talep ettik. Küçükbaş hayvancılığın meziyetli bir iş olmasından dolayı başta çobanlık olmak üzere sorunların çözülmesi için çalışma bekliyoruz. Malatya’mızda da yerel yöneticilerin özellikle küçükbaş hayvancılığa, tarıma ve diğer konulara destek olmalarını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Mültecilerle sözleşme imzalanacak

Çoban sorununun çözülmesi için mültecilere yönelik bir çalışma olduğuna da dikkat çeken Akın, “Çobanlık zor bir iş. Yemesi, içmesi ve barınması üretici tarafından karşılanmasına rağmen çoban bulunamamasının yegâne sebebi, sosyal güvencelerinin olmaması ve sosyal ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanamamasıdır. Farklı ülkelerden gelip, burada yaşayan insanların üretime yönlendirilmesi adına bir çalışma yapıldığı bizlere söylendi. İşletmelerle en az üç yıl sözleşme yapılması planlanıyor. Resmi anlamda yapılacak sözleşmeyle her şey kayıt altında olacak. Bununla ilgili mevzuat çalışmaları yapılıyor. Üreticilerimizin en büyük sorunlarından birisi çoban konusu bu noktada da gerekli çalışma yapılıyor. Çobanların sosyal güvencesinin olmasıyla ilgili de talepte bulunduk. Aile işletmelerindeki kadın çobanlarımıza yönelik sosyal ihtiyaçların karşılanmasını istedik” şeklinde konuştu.

Çobanlık yapmak isteyen her vatandaşında bu projeye entegre olabileceğini aktaran Akın, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve uyruğu farklı olan vatandaşlar için yasal bir çalışma yapılıyor” dedi.