Hırsızların hedefi depremzedeler mi?

6 Şubat depremlerinden etkilenen ve büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, asayiş olaylarıyla ilgili açıklama yapan Malatya İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, hırsızların deprem bölgesinde yıkımı fırsat bildiklerini belirtti.

Hırsızların hedefi depremzedeler mi?

Malatya İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, gazetecilerle bir araya geldi. Çankal, 2022,2023 ve 2024 yılları ocak-nisan ayları arasında meydana gelen asayiş olaylarıyla ilgili bilgileri paylaştı.

Hırsızların hedefi depremzedeler mi?

Depremden etkilenen illerde hırsızlık olaylarının arttığını dile getiren Çankal, hırsızların yıkımı fırsat bilerek deprem bölgesine hücum ettiğini vurguladı.

Hırsızların hedefi depremzedeler mi?

Çankal, “Malatya'nın maalesef depremden sonra ortaya çıkan asayiş olayının göz önüne aldık. Personel planlamamızı, araç planlamamızı buna göre yaptık. Bu sadece Malatya için geçerli değildir tabii. Tüm deprem ülkeleri için aynı şey söz konusu. Hepsiyle de paylaşıyoruz bilgileri. Bizde yaşanan olayların neredeyse aynısı o illerimizde de yaşanıyor. Deprem nedeniyle her yer açık alan olduğu için kapı penceresini almadığı için hırsızlar deprem bölgesine hepsi hücum etmiş. Depremden dolayı kamera kaydı yok. Güvenlik kameraları çalışmıyor. Aydınlatma yok. Şehir aydınlatmaları birçok yerde altyapı gitmiş. Kapı pencere kırılmış, açık alan haline gelmiş. Depremin oluşturduğu toz nedeniyle parmak izi yok. Hırsızlığın hangi gün yapıldığı bilgisi de yok. Depremde vatandaş ailesini almış güvenli bir yere götürmüş. Bir ay sonra falan ortalık biraz sakinleşince geliyor. Bakıyor ki hırsızlık olmuş. Hırsızlık ne zaman olmuş belirsiz. Nerede, hangi dönem, hangi kameralardan arayacaksınız? Zaten kamera kayıtları yok o dönemde” şeklinde konuştu.

Hırsızların hedefi depremzedeler mi?

Hırsızlık olayları 2023’te 593’e yükseldi

Çankal’ın açıkladığı verilere göre, 2022-2023-2024 yılları ocak-nisan ayları arasında meydana gelen “Hırsızlık” olayları ve aydınlatılma sayılarına bakıldığında, 2022 yılında 346 olay meydana geldi ve 202 olay aydınlatıldı. 2023 yılında 593’e yükselen hırsızlık olaylarının 248’i aydınlatıldı. 2024 yılında ise 304 olay meydana gelirken, olayların 173’ü aydınlatıldı.
Hırsızlık olaylarında yakalan şahıs sayısı ise 2022 yılında 242, 2023 yılında 217, 2024 yılında ise 210 oldu.

Hırsızların hedefi depremzedeler mi?