Arapgir'de Depremden Hasar Gören 51 Tescilli Ev Onarılacak!

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, 6 Şubat 2023 depreminde zarar gören 51 tescilli evin onarımı için Kültür Bakanlığı'ndan proje desteği onayı aldıklarını açıkladı. Cömertoğlu, 'Arapgir'de depremden etkilenen konutların onarılması için proje desteği sağlanması amacıyla ilçe genelinde bir çalışma yapılarak hasar gören konutlar tespit edildi ve konutların malikleriyle gerekli görüşmeler ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirildi' dedi.

Arapgir'de Depremden Hasar Gören 51 Tescilli Ev Onarılacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cömertoğlu, 2023 yılı sonlarında çıkarılan yönetmelik çerçevesinde Arapgir ilçesi sınırları dahilinde merkezde 31, Ormansırtı mahallesinde de 20 olmak üzere toplam 51 tescilli ev için proje hibe başvuruları yapıldığını ve bu başvuruların tamamının ilgili Bakanlık tarafından kabul edilerek proje yardımı yapılmasına karar verildiğini belirtti.

Cömertoğlu, "Projeleri ilgili firmalarca yapılan taşınmazlara önümüzdeki süreçte de uygulama hibesinin çıkacağı muhtemeldir. Ancak bu süreçte vatandaşlar yanlış / yanıltıcı bilgi ve algıya kapılmadan en doğru bilgiyi belediyenin teknik birimlerinden alabilirler. Bu proje uzun soluklu bir uygulama olup, teşvik edici özelliğiyle önümüzdeki süreçte ilçe genelindeki onarıma ihtiyacı olan tescilli konutlar da bu hibeden faydalanabileceklerdir." dedi.

Cömertoğlu, hibe projesine başvuru sürecini iki aşamalı olarak açıkladı:

1. Süreç: Projelendirme hibesi başvuruları
2. Süreç: Çizilen projelerle birlikte uygulama hibe başvuruları
Cömertoğlu, her yılın başında yapılacak başvuruların tarihlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edileceğini de söyledi.

Cömertoğlu, projelerde başvuru dosyaları için vekalet masrafı ve çıkan hibe sonrası, hibenin % 9’u oranında kesilecek damga vergisi masrafı dışında başvuru sahiplerinden hiçbir ücret talep edilmediğini de vurguladı.

Cömertoğlu, bu yıl yapılan başvuruların tamamına proje yardımı çıktığını ve sözleşmelerin proje yardımından yararlanacak taşınmaz sahipleri ile 10 Mayıs 2024 tarihine kadar imzalanması gerektiğini açıkladı.

Cömertoğlu, yapılan uygulama neticesinde Arapgir'de gerek tescilli ve gerekte tarihi değere haiz konutların restorasyon işlemlerinin gerçekleştirileceğini ve projelerin çizilmesi ile ve akabinde yapılacak restorasyon uygulamaları neticesinde kültür mirası ecdat yadigarı, Arapgir'in geleneksel mimari örnekleri olan, yörenin doğası ve iklimi ile uyumlu, insan odaklı mimari özellikler taşıyan tescilli yapılarımızın tarihi birer belge olarak kayıt altına alınmış olacağını söyledi.

Cömertoğlu, "Aynı zamanda hem Arapgir halkı için hem de ilçeye gelecek ziyaretçiler için ilgi çekici, ilçe hafızasına hizmet eden bir görünüm kazandırılacak ve yıkılmaya yüz tutmuş ata mirası evlerimiz ilelebet korunarak, yeni nesillere aktarılmış olacaktır." dedi.